השפעה פילוסופית ומציאותיות

השפעה פילוסופית ומציאותיות

העובדה שהפילוסופיה היא הכוח הראשי המשפיע על ההסטוריה אין משמעותה שההשפעה נעשית על ידי הפילוסופיה ישירות, כלומר: כפילוסופיה עצמה, באמצעות ספרי פילוסופיה, הרצאות פילוסופיות וכו' יתרה מכך, בחברה שבה לרוב בני האדם יש גישה המתנגדת פסיכולוגית לפילוסופיה ולדיון רציונלי כאמצעי לשיפור חיי אדם, חדירת פילוסופיה כפילוסופיה תהיה קשה אף יותר.

פילוסופיה איננה פועלת באמצעות הפילוסופים אלא רק מתחילה את מהלכה בחברה באמצעותם. יתרה מכך, המעקב אחר ההשפעות הפילוסופיות על החברה, מעקב שהשפיע רבות על איין ראנד ואשר העומדים בראש התנועה האובייקטיביסטית היום חיים לאורו הוא צעיר יחסית ומתיחס בעיקר לקורות הפילוסופים מאז הרנסנס אך ההסטוריה האנושית ארוכה הרבה יותר וההשפעות הפילוסופיות בעבר ברורות הרבה פחות - ובמיוחד בתקופות שלפני הולדתה ה"רשמית" של הפילוסופיה - ביוון העתיקה.

העובדה היא שבימינו אנשים לא רק שאינם מבינים את משמעותה וחשיבותה של פילוסופיה לחיים - למעט יחידים מסויימים שמספרם קטן מאד ביחס והשפעתם קטנה - אלא שגם אם הם מבינים, הם אינם יודעים איך ליישם פילוסופיה, כלומר אין בידם את הטכנולוגיה הדרושה כדי להפוך אמת פילוסופית לקוי מתאר של חיים.

כאן הראתה איין ראנד, דרך: כל אחד מתלמידי הפילוסופיה צריך להתקדם לפי הדרך הנראית לו, כשכל אחד מתאים את הדרך לאפיו, לנטיותיו ולידע שלו. חלק מתלמידיה של אין ראנד מדברים על כך שהשפעתה של פילוסופיה בתרבות ניכרת רק כעבור מספר דורות, אך הערכה זו אינה מקובלת כאמת כללית אלא כהערכה.

בהקשר זה ניתן להבחין כבר היום כי בני אדם מסויימים יכולים לבצע זאת כבר עתה אך לא כולם. מאידך, לא כל בני האדם מוכנים לחכות לדורות הבאים כי יש דברים שאינם יכולים לחכות - יש לוח זמנים לפעילות ויש לאדם צורך בחופש ובמשמעות. לחיות בחברת עבדים – מה שכולנו חווים היום - איננו דבר שנעים להיות בו, במיוחד בשל העובדה שחיים אלה חסרים את העונג שבשיתופיות.

שיתופיות מבטאת צורך אנושי טבעי; צורך שלא נובע ממשהו גנטי אלא ישירות מהרעיון העומד ביסוד השיטה הקפיטליסטית, דהיינו ששיתוף פעולה בין יחידים בהקשר של החלפת ערכים יביאו רווח גבוה לכל יחיד, יותר מכפי שיקבל היחיד על אותו מאמץ במידה וישקיע אותו בהיותו לבדו או בהיותו בחברה שבה בני אדם אינם משתפים פעולה על יסוד אותו רעיון.

הכמיהה של בני אדם לקשר עם אנשים רציונליים חיים היא עובדה ולא רק משום שהיא מתוארת ב"מרד הנפילים" אלא משום שכולנו נתקלים בה מדי יום וכולנו, ברמה זו או אחרת, שואפים אליה.

כל תלמיד אובייקטיביזם שואף, מיד עם קראו את ספריה של איין ראנד, להיפגש עם אנשים אחרים החושבים כמוהו ו"לעשות משהו". חלק גדול מתחושת ההתעלות שחשים אנשים כשהם קוראים את "מרד הנפילים" בפעם הראשונה נובע ללא ספק מהידיעה הנחווית באותה הזדמנות כי "יש מישהו שחושב כמוני" ו"יש עוד אנשים שחווים מה שאני חווה כלפי המציאות".