מעצרו של הרב גינזבורג 96

 

לכבוד: מר עזר ויצמן, נשיא מדינת ישראל כ"ב אדר התשנ"ו

מאת: אוהד קמין, הוגה-דעות, מחנך ואמן,

ת.ד. 25156 ת"א 61252

הנדון: מעצרו של הרב יצחק גינזבורג

לפני יומיים נעצר ל60 יום הרב גינזבורג, אדם זקן שהוא ענק רוח וגדול באנושיות, ללא משפט. מעצרו הוא חלק מפעולת מלחמה של הממשל כנגד הוגי דעות יהודיים, אשר החלה זמן קצר לאחר רצח רבין. מעצר זה בולט במיוחד על רקע ההתעלמות של מערכת הבטחון מדברי הסתה ישירים של אנשי דת מוסלמיים.

הרב גינזבורג, שהוא גם איש מדע, הוא משכמו ומעלה ביכלתו האינטלקטואלית מעל הממוצע בציבור; קיימת סבירות גדולה ביותר לכך שאנשי הממשל אשר ראו בו סכנה למשטרם לא הגיעו כלל לדרגה האינטלקטואלית הנדרשת להבין על בוריים את הדברים שאמר ו/או פרסם. בציבור החילוני קיימת מזה זמן רב אי הבנה פילוסופית גדולה ביותר לגבי חלק ניכר מהאמיתות הפילוסופיות הכלולות ביהדות; מתוך היכרות עם יצירתו הרוחנית של הרב אני מוצא לנכון לציין כי ספק הוא באם מסוגלים הכוחות האינטלקטואליים הקיימים במסגרות הבטחוניות הישראליות לרדת לעומק השלכותיה. ידוע המקרה שבו התקיף שר בממשלת ישראל רב עירוני ואח"כ נאלץ להתנצל בפניו. פעמים מוצא עצמו האדם המשכיל נאלץ להתנצל בפני הבור בשל טעות שיפוטו של הבור דוקא. אין זה מן הנמנע שזה מה שקרה במקרה הזה ושזוהי הסיבה האמיתית לכך שהוטל חסיון בנושא ושהממשל בחר לבצע אותו דוקא בזמן שבו זרקורי תשומת הלב הציבורית מופנים אל הועדה הבינלאומית בשארם.

ה"צל" התקשורתי בנושא לא רק מסייע לממשל להתחמק מעימות רעיוני ישיר, אלא גם מהווה מדגם נסיוני של "סתימת פיות" דיקטטורית מצד הממשל; "סתימת פיות" כזו, כשהיא מתכסה באיצטלה של בטחון-המדינה, עלולה להיות מופעלת על ידי המפלגה השלטת בעצמה הולכת ומתגברת לקראת הבחירות, כחלק ממסע הפחדה כללי של הציבור.

מלחמתו של הממשל מופנית כנגד הקול הדתי, המאיים עליו בבחירות המתקרבות; קולה של האוכלוסיה הדתית , אשר חלק גדול ממנה חושש כבר להביע את דעתו אחרי ציד המכשפות הציבורי שהופנה כנגדה, מיד אחרי רצח רבין, איננו מושמע כלל - וזאת בשל החשש מפעולה יזומה כנגד כל מי שיעז לומר משהו נגד הקו המוסכם. זהו מצב של חיים בתוך דיקטטורה ולא בתוך דמוקרטיה שמכבדת את חופש הביטוי. מעצר כמו זה של גינזבורג מחזק את אוירת הפחד והלינץ' שבה נתון הציבור הדתי.

בחברה חפשית - ומדינת ישראל מצהירה על עצמה ככזו - יש להוכיח משפטית את הנזק שנגרם על ידי אדם כלשהו עוד לפני שמשליכים אותו לבור הכלא. מה שמתבקש במקרה של הרב גינזבורג הוא שחרור ופתיחה בחקירה ממלכתית מידיים כנגד האשמים בהחלטה על פגיעה זו בזכויות היחיד. אלה הן הפעולות היחידות שתאפשרנה הגנה על זכויות האדם בעת בה חרויות היסוד של האדם והאזרח מותקפות - והיחידות שתצלנה את כבודה של מדינת ישראל בעיני האומות שבהן זכויות האדם זוכות למידת כבוד גדולה יותר משהן זוכות לה בישראל.

כל מערכת שלטונית אחרת בעולם, שהיתה מכניסה לבית-הכלא יהודי זקן ללא משפט, היתה מוקעת - ובצדק - ככזו שהיא אנטישמית, גזענית ו/או מפירה את זכויות האדם. האם זה המקרה כאן, במדינת ישראל של שנת 1996?

זהו, אמנם, מקרה יחיד הנוגע באדם אחד - אך הוא מגלם בחובו את הערכים אשר בלעדיהם אין משמעות לקיום החברה הנוכחית במקומה הנוכחי. יואל נא כבוד נשיא המדינה לתת דעתו על הדברים החמורים הללו, אשר הם תמצית זהותנו.

בברכה

אוהד קמין

העתקים:

ראש הממשלה - שמעון פרס

אמנסטי אינטרנשיונל - ישראל

האגודה לזכויות האזרח

בית המשפט העליון - מזכירות

אונ' עברית - הפקולטה למשפטים

אונ' בר אילן - הפקולטה למשפטים

אונ' ת"א הפקולטה למשפטים

המכון ללימודים פוליטיים ואסטרטגיים מתקדמים - י"ם

סוכנות ידיעות - עת"ים

שגרירות ארה"ב - ת"א - נציג לעניני זכויות אדם

בצלם - ארגון לזכויות אדם

בצדק - ארגון לזכויות אדם

טל בן שחר - המחלקה לפילוסופיה, אונ' הרוורד, ארה"ב