הסרט הנוצרי

הסרט הנוצרי

הכנסיה הקתולית היא ארגון מקיף עולם ורב עצמה פוליטית וכלכלית כאחד. יש מקום לראות אותו כבעל שליטה מירבית בתחומים רבים ומגוונים, במיוחד במדינות המערב אשר מצהירות על הפרדה בין דת ומדינה. העקרונות הנוצריים השולטים בתרבות באים לידי ביטוי במנגנונים חברתיים שאינם מחזיקים בסמכויות פוליטיות רשמיות מוצהרות, אך פעילים כחלק ממכלול הבקרה הרוחנית הכללית הקיימת בעולם כולו, בתחומים כמו אמנות וקולנוע.

בהקשר זה, כדאי לשים לב לכך שעל אף שהנצרות מציגה תדמית של חוסר מעורבות פוליטית, קיימת השפעה מתמדת של ערכים נוצריים בעולם כולו, למשל דרך ההשפעה האמנותית הכללית הקיימת באמנות הקולנוע המופצת ממרכזי העשייה הקולנועית למקומות שמבחינה דתית אינם נחשבים לקשורים לנצרות, כמו המזרח הרחוק, אך מהווים מרכזי קליטה של ערכים נוצריים המשודרים אליהם במסגרת מסיונריות שאיננה מוצהרת ככזו, כי היא איננה משתמשת בסיפורים או תמלילים הנובעים ישירות מכתבי הנצרות, אף כי מבחינה ערכית הם מכילים ערכי מוסר נוצריים במובהק – וקל וחומר שסיפורו של הנוצרי איננו יורד לעולם מהמסכים. דוגמה לכך ניתן לגלות במה שמתרחש בתעשיית הקולנוע ההוליבודית בשנים האחרונות:

ישו כוכב עליון, גם בקולנוע

כתבה שהתפרסמה תחת כותרת זו (שרון וקסמן, "הארץ" 25.9.06) ציינה בכותרת המשנה שלה כי "הוליבוד ממשיכה לחזר אחר הקהל הנוצרי המאמין." אך הרגיעה את הקוראים באמרה כי "אולפני פוקס המאה ה20, שיפיקו סרטים המיועדים במיוחד בשבילם, מבטיחים להשאיר את המסיונריות מחוץ למסך".

דבר זה מבטא את תפישתם של רבים בזמננו לגבי הנצרות, הרואים אותה כתנועה ש"משאירה את המסיונריות מחוץ למסך". דעה זו, בלשון המעטה, איננה רואה את המסך במלואו וכתוצאה מכך מחמיצה את התמונה השלמה. מזה זמן רב הנצרות דואגת "להישאר בתמונה" גם אם אין היא מציגה את ערכיה ועקרונותיה באופן מוצהר ומפורש.

רק באותה כתבה, המוקדשת לקולנוע המפיץ את ערכי הנצרות, מזכירים את "הפסיון של ישו" שהיה לשובר קופות בשנת 2004 ואת סרט הילדים "דברי ימי נארניה" שאינו אלא גרסה נוצרית לסיפורי "הברית החדשה". הסרט, כך מצויין בכתבה, אשר הוקרן לפני מנהיגים דתיים קודם להפצתו בגלל הנושאים הנוצריים הכלולים בו, הרוויח 744 מליון דולר ברחבי העולם בשנה שעברה. אלה הם רק שתיים מדוגמאות רבות של יצירות קולנועיות אשר מופיעות על האקרנים בזרם מתמיד, המשדר ערכים נוצריים לקהל של מבוגרים וילדים במשך כל ימות השנה.

ערכים אלה אינם מופיעים תמיד בלבוש נוצרי מפורש, כמו המחשת סיפורי ספרות הדת הנוצרית או עלילות המתבססות עליהם, אך זו עובדה שמערכת פיקוח קבועה לגבי ערכים פועלת מטעם ארגונים נוצריים באופן קבוע ועוסקת במה שרשמית מהווה הגנה על עניני הכנסיה – כמו, למשל, הלחץ שהפעילו ארגונים מסוג זה על יוצרי הסרט "צופן דא וינצ'י" אשר בין דפיו היו כאלה שערערו על כמה עקרונות נוצריים קלאסיים.

בכתבה שלעיל מצויין כי ג'ף יורדי, סגן נשיא לשיווק בחטיבת הבידור של פוקס, אמר כי אין למפיצי החברה עניין ב"סרטים כאלה שיש להם מסרים פוליטיים מובהקים כמו, למשל, התנגדות להפלות." מכך ניתן להבין כי בחברה המערבית, אשר חלק גדול ממנה מורכב מקהל נוצרי, אין חפצים במסרים נוצריים מסויימים וברורים מדי, אך אין הדברים בעייתיים כל עוד הם מסתכמים בערכים מופשטים.

נתונים נוספים